Verhaal: Service Oriented Architecture, Walled Garden Systeem voor Steden

Algemene situering

De stad leuven heeft besloten om eigen online platform op te zetten waar leden van de stad gebruik van kunnen maken. Deze beslissing is voortgekomen na gesprekken met onafhankelijke software ontwikkelaars en bedrijven in leuven. De bedoeling van het platform is een centraal punt te voorzien voor software applicaties die door bewoners en toeristen van de stad gebruikt kunnen worden. Dit betekent dat er een aantal databases kunnen voorzien worden die openlijk gebruikt worden. Bv een database van restaurantjes in leuven of een database van wedstrijd deelnemers.

Waarom

De aard van dit platform verplicht alle databases zich vrij te stellen aan zelfstandige software ontwikkelaars, zodat zij applicaties kunnen ontwikkelen voor Leuvenaars en toeristen. Dankzij deze open aard van ontwikkelen is het mogelijk om vernieuwende applicaties te bouwen die één of meer diensten consumeren.

Deze oplossing wordt beschouwd als een opportuniteit om de stad leuven naar het internet te pushen en meer aanwezig te zijn bij bewoners en toeristen zodat er een grotere financiele stroom kan ontstaan tussen particulieren en handelaars en overheidsondernemingen.

Hoe

Het is echter wel zo dat het systeem enkel toepassingen toelaat voor 1 stad (in dit geval, leuven) waardoor dat we deze oplossing als een “Walled Garden” kunnen beschouwen.
Eindgebruikers kunnen zich aan meerdere balies in heel de stad registeren. Hierbij ontvangen ze een gebruikersnaam en wachtwoord. Het is uiteraard niet nuttig dat er een toepassing wordt geinstalleerd op al deze balies en daarom is er nood aan een webtoepassing.

Wat

Hoewel het de bedoeling is dat derde partijen ook eigen diensten online kunnen brengen dankzij dit platform zal de stad initieel enkele diensten zelf online brengen.
  • Identificatie/authenticatie
  • High scores
  • Kortingsbonnen
  • Prijzen/deelnemers
  • ?

De stad zal ook enkele applicaties bouwen gebaseerd op deze diensten om de bal aan het rollen te brengen.
  • ASP.net Portal waar registratie mogelijk is naar de identificatie dienst en lijsten kunnen bekeken worden. De portal biedt de mogelijkheid aan developers een video tutorial op te laden. Deze wordt dan getoond door behulp van een Silverlight media speler. Op de front page zal er een deepzoom aanwezig zijn van alle bestaande diensten en applicaties als zijnde een combinatie van meerdere images.
  • Silverlight Business Game voor een lokale museum. De game is een promotioneel game dat 4 WCF services consumeert (identificatie, kortingsbonnen, high scores en prijzen).
In de game zal een eindgebruiker een vraag krijgen en 3 schilderijen zien en hier een juiste uit moeten kiezen. Wanneer er een foute schilderij wordt gekozen zal er een kortingsbon aangeboden worden aan de gebruiker. Wanneer de gebruiker wint zal deze de mogelijkheid krijgen om zich in te schrijven in een wedstrijd. De winnaar van de wedstrijd wordt achteraf random bepaald.
  • Kortingsbonnen applicatie waar handelaars kortingsbonnen kunnen opladen en leuvenaars deze kunnen afprinten.
  • ?

Er zal een mogelijkheid zijn in de ASP.net portal applicatie voor developers om een nieuwe dienst toe te voegen. Binnen deze ASP.net portal applicatie kunnen eindgebruikers een lijst aan goedgekeurde applicaties zien en bezoeken. Developers kunnen diensten registreren EN/OF applicaties registeren. De stadsbestuur staat in voor de goedkeuring van deze applicaties. De diensten die gebouwd worden moeten geconsumeerd kunnen worden door verschillende soorten applicaties (web en mobiele applicaties)

Last edited Feb 18, 2012 at 9:56 AM by ombeletw, version 4

Comments

No comments yet.